За нас

Кои сме ние

Оркестър от гайдари посветил се на идеята за издирване, съхраняване и популяризиране автентичния родопски фолклор, с ръководител Тодор Тодоров.

Какво сме наследили

Оркестър „100 каба гайди“ е създаден през 1961 г. в гр. Смолян, с главен организатор и диригент Апостол Кисьов, а след 1965 г. и с концерт-майстор Анастас Иванов (бай Тасо). Наброявал е над 100 участници от Средните Родопи на възраст от 40 до 75 години. След дългогодишна дейност към Профсъюзен дом на културата в гр. Смолян, от 1992 г. оркестърът продължава своята дейност към читалище „Орфееви гори“ в смолянския квартал Райково.

Народно читалище “Орфееви гори-1870”- Смолян, в което и до ден днешен оркестърът развива творческата си дейност.

С какво сме известни

Първата ярка изява на оркестъра е на откриването на народния събор – надпяване „Рожен-61“. От тогава датира традицията всички „роженски“ събори на народното творчество да бъдат откривани с изпълнения на 100-те каба гайди, превръщайки се в емблема на радопския фолклор. След създаването си оркестърът започва активна концертна дейност в страната и осъществява турнета в Унгария, Русия и Чехия, откъдето носи много награди и отличия.

От 1995 г. популяризираме родопския фолклор с участие във фолклорните фестивали в гр. Копривщица, гр. Кремен, с. Ковачево, с. Широка лъка. С богатия репертоар от гайдарски сюити концертираме чрез самостоятелни и сборни програми в страната и чужбина, участваме в записи за БНР и БНТ, и проекти за издаване на звуконосители в САЩ.